Zkonzultujte své možnosti na získání dotace v rámci aktuálních výzev

Chci konzultaci

Statistiky programu Nová zelená úsporám

Statistiky programu Nová zelená úsporám

13.06.2016
Nová zelená úsporám
Realizace dotací

Program Nová zelená úsporám, který umožňuje majitelům rodinných domů žádat o dotaci na území celé ČR i bytových domů v Praze až do konce roku 2021, přináší pozitivní výsledky. Začátkem června 2016 překročily podané žádosti částku jedné miliardy korun.

Příjem žádostí do průběžné výzvy pro rodinné domy odstartoval 22. října 2015. Jedná se o tzv. kontinuální výzvu a majitelům rodinných domů nabízí dotace například na výměnu oken a dveří, zateplení domu, výměnu elektrického zdroje tepla za tepelné čerpadlo či solární systémy, přičemž jednotlivé typy opatření lze vzájemně kombinovat. Podporována je i výstavba domů s velmi nízkou energetickou náročností.

Z přijatých a schválených žádostí v programu Nová zelená úsporám pro majitele rodinných domů bylo dosud vyplaceno, nebo je v procesu financování více než tisíc žádostí s požadovanou dotací zhruba 100 milionů korun. Dalších 4135 žádostí již bylo schváleno a k proplácení dotace dojde v okamžiku, jakmile vlastník provede realizaci a předloží na Fond faktury.

Nejvíce podaných žádostí je zaměřeno na zateplení rodinných domů, kam směřuje téměř 80 % dotačních příspěvků. Významný je ale i počet žádostí o dotaci na výstavbu rodinných domů ve velmi nízkém energetickém standardu, roste počet žádostí na zavedení fotovoltaických systémů.